Kolme viikkoa pidin töissä kaapin ovea tiukasti kiinni. Uudessa työyhteisössä se oli edellistä vaikeampaa. Edellisessä työssä kollegoita pyöri ympärillä runsain mitoin ja päivittäiset työtovereiden kokoonpanot vaihtuivat vuorosta toiseen. Tällä hetkellä työskentelen hyvin tiiviissä ja pienessä porukassa, jossa vaihtuvuutta ei ole.

Kolme viikkoa jaksoin pelata ontuvilla sukupuolineutraaleilla ilmaisuilla, asetella sanoja, varoa tiettyjä puheenaiheita, väistellä ja karkailla. Koko ajan mielessä silti jäyti tunne siitä, että jossain vaiheessa mun lesbous tulee ilmi kuitenkin - miksei sitten nyt? Tai hetken päästä? Huomenna? Heti? Miten? Harvemmin mikään puheenaihe siihen luontevasti johdattaa. Lopulta huomasin, että aivan liian suuri osa työhön tarvittavasta energiasta meni salailuun ja horjuvien kulissien pystyssä pitämiseen, kauhukuvien maalailuun, kertomisen suunnitteluun. Oli sitten pakko nostaa kissa pöydälle. Kuvaannollisesti siis.

Sen verran kuitenkin pidän kaapistani kiinni, etten kertonut kuin sille kollegalle, jonka kanssa läheisimmin töitä teen. Muut odottakoot vielä, ja heille kertomisella ei ole kiirettä. Kollegan suhtautuminen oli sellainen mitä oikeastaan odotinkin, samankaltainen kuin mitä olen enimmäkseen saanut vastaanottaa: Jaa, okei. Eikä siinä sitten sen enempää. Sitä alkaa olla maailma siinä tilassa, että en enää olekaan välttämättä ensimmäinen homo, jonka muut kohtaavat. Homous ei olekaan mikään mörkö jossain kaukana tuolla, vaan ihan tavallinen ilmiö lähipiirissä. Jaa, okei. Mitäs siinä sitte. Onhan niitä muitakin. Jatketaanpas töitä.

Viikonloppuna pitkästä aikaa olin sateenkaarikansalle tarkoitetussa tapahtumassa, enkä edes muistanut enää, miten helpottavaa se on. Vaikka sitä luulisi, että asialla ei niin paljon merkitystä ole, lesbous on vain osa musta, eikä edes ainoa mikä musta tekee vähemmistön edustajan, niin oli helpottavaa olla kerrankin kuin kaikki muut. Normin mukainen, eikä suinkaan se, joka ei kuulu joukkoon. Yksi asia yhdisti kaikkia siellä, mutta se yksi asia merkitsi sillä hetkellä kaikkea.